ZELENA STANICA d.o.o. -----  CULTURE INDOOR ZAGREBzelena-stanica-cilogo.jpg

 

Web Hosting

 
 
 
 HPS/MH/LED RASVJETA 

 
ŽARULJE-BALASTI-REFLEKTORI
 
 
 

Za uspješan uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru u kontroliranim uvjetima, esencijalna je dobra i prikladana rasvjeta, naime, sunčani ciklus se "imitira" tkz. umjetnim suncima.Rasvjeta za uzgoj biljaka  se dijeli na 3 glavne skupine: 1. HPS - visokotlačne natrijske žarulje (high pressure sodium) , daju cijeli spektar, mnogo lumensa(svjetlosne snage), proizvode toplinu, najčešće dolaze u varijantama od 250w,400w,600w i 1000w.U zadnje vrijeme pojavljuju se hibridne žarulje HPS/MH , koje su idealne za cijeli ciklus od rasta do cvijetanja,npr. Superplant HYBRID, zatim imamo žarulje plavog spektra (npr.SuperPlant-superblue) za rast i prvu fazu cvijetanja i žarulje crvenog spektra (npr. SuperPlant-supered)  za cvijetanje i plod.
2. MH - metalne halidne žarulje (metal halid) daju plavi spektar koji je vrlo pogodan za rast, proizvode toplinu,ali za cvijetanje i plod trebate imati HPS žarulju cijelog spektra
 .


3. LED - štedne žarulje, nova tehnoligija, ne proizvode toplinu, daju 4 puta više lumensa od HPS na istu potrošnju el. energije, male žaruljice od 2w spektra po želji se ugradjuju u panel, trajnost ovih žarulja i načina rasvjete je do 20 puta nego trajnost HPS žarulje, ali i cijena je mnogostruko veća, ova rasvjeta se isplati na dulji period.
Za optimalan rad žarulja brinu se balasti, tkz. upaljači i regulatori, koji pale žarulju postepeno i nakon toga održavaju napon i snagu u žarulji da ne dolazi do oscilacije u lumensima, tj. sunčanoj snazižarulje. Balasti se dijele na konvencionalne - obične i digitalne - varijabilne, gdje običan balast daje stalnu struju od recimo 600w i stalno troši tih 600w el. energije, na njega se mogu staviti žarulje od600w naniže,ali potrošnja el. enrgije biti će 600w.


   Digitalni balasti imaju mogućnost mijenjanja snage tj. pomoću potenciometra   odabirete vatažu(snagu),tako možete žarulju od 600w staviti da za vrijeme rasta  radi na 400w, a za vrijeme cvijetanja na 600w, što donosi znatnoj uštedi el. energije.
Žaruljama i balastima moramo još dodati i reflektore i cooltube, reflektori služe za  odbijanje svijetla i usnjeravanje istog  u smjeru biljaka (da se lumensi ne rasprsuju naokolo)
              ,a cooltube je staklena cijev u koju se stavlj žarulja i   koja pomoću ventilacije iznosi toplinu žarulje van   zatvorenogprostora uzgoja.


CULTURE INDOOR ZAGREB ima u svojoj ponudi sve gore navedeno i još mnogo toga.    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.